SKŁADNIKI:
(8-10 porcji)
- 1,5 kg marchwi
- biała część średniego pora
- 1 duża biała cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 słodkie pomarańcze
- 5 cm korzeń imbiru (obrany)
- 1 mała papryczka chili
- 1,5 łyżki soli
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 4 listki laurowe
- świeżo mielony pieprz
- jogurt naturalny (lub kwaśna śmietana)
- kuskus
- plasterki uprażonego boczku
- natka pietruszki
Do garnka wlać 3 litry wody i zagotować. Obraną marchew i pora pokroić na plastry. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Marchew, pora, plasterki czosnku i cebulę wrzucić do garnka z wodą, dodać listki, ziele i sól. Gotować ok. 35 min do miękkości.
Usunąć listki i ziele, zupę zmiksować dokładnie przy użyciu blendera. Z pomarańczy wycisnąć sok (miąższ też jest wskazany:)) i dodać do garnka. Imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach a papryczkę bardzo drobno posiekać. Dodać do zupy i gotować jeszcze na małym ogniu przez 10 minut. W tym czasie można przygotować dodatki - posiekać natkę, zalać kuskus wrzątkiem (proporcje podane na opakowaniu), uprażyć lub zgrillować boczek. Podawać z dowolnymi dodatkami.
* Zupę można ugotować na bulionie drobiowym lub kostce bulionowej
* Zamiast świeżego imbiru można dodać 2 łyżeczki imbiru w proszku, a papryczkę zastąpić 1 łyżeczką mielonej przyprawy chili.
* Jeśli zupa wydaje się zbyt ostra jak na wasze podniebienia, jogurt lub śmietana złagodzą jej smak.
Oj, wygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńKoloroterapia spełnia swoją powinność! Aż mi się oczy świecą do tej zupki:)
OdpowiedzUsuńMarchewkowa z imbirem zawsze, nie tylko poprawia humor ale jak rozgrzewa! :)
OdpowiedzUsuńKolorowa miseczka z kolorowym wnętrzem. Poczułam wiosnę. :)
OdpowiedzUsuńPięknie zupkę podałaś
OdpowiedzUsuńInteresujące połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń