Z równania: brak czasu + mały głód wyszła szybka sałatka z improwizowanym sosem musztardowym.
SKŁADNIKI (na 2 porcje):
- 4 garści liści szpinaku
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 8-10 dużych hiszpańskich oliwek
- kilka cienkich plasterków małej cukinii
- kolorowe pomidorki
- orzechy pekan
- grzanki
- rzeżucha
- 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
- 1 łyżka soku z ananasa
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka posiekanej drobno cebuli
- sól, pieprz
- kilka kropel soku z cytryny
Ilość składników dowolna. Nie chcę nikomu narzucać proporcji, jedynie pyszne połączenie :)
Warzywa opłukać, osuszyć, pokroić dowolnie. Umieścić na talerzach. Dodać jajka, grzanki i orzechy.
Wszystkie składniki na sos wymieszać dokładnie. Podawać z sosem.
Och, zazieleniło się wreszcie na blogach :) Lubię wszelkie, wiosenne sałatki, szczególnie z cukinią ;)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPiękna kolorystycznie sałatka. A smakowo pewnie doskonała!
OdpowiedzUsuńhttp://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
Piękna :) U mnie też dziś wiosennie i sałatkowo :)
OdpowiedzUsuńJuż widzę, ze to musi być pyszne! I nie tylko - sycące! Uwielbiam szpinak, sałatki i wiosnę. A to wszystko u Ciebie na talerzu! :)
OdpowiedzUsuńŚwietna wiosenna sałatka! Mam wielką chęć na taką:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
smacznie, zdrowo i tak wiosennie kolorowo:)
OdpowiedzUsuńI z pekanami! Pyszności :)
OdpowiedzUsuńjak kolorowo!
OdpowiedzUsuńcudownie, wiosennie!