Strony

wtorek, 18 stycznia 2011

Sałatka z pieczonym indykiem, granatem i sosem truflowym

SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 1/2 małej główki salaty lodowej
  • pestki z całego owocu granatu
  • kawałek piersi z indyka - 25 dag.
  • ser gouda kozi
  • oliwa z oliwek
  • pieprz, sól
  • przyprawa Fit up! do potraw mięsnych
  • sos vinegret (lub sok z cytryny)
  • dressing - krem balsamiczny o smaku białych trufli

PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Pierś opłukać, osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem, posmarować oliwą, obtoczyć
w przyprawie Fit up. Piec w małym, zamkniętym naczyniu żaroodpornym przez 30 minut, można zwiększyć czas pieczenia o kilka minut jeśli filet jest bardzo gruby - dla pewności.
Indyka można upiec dzień wcześniej i kroić dnia następnego, "na zimno". Sałatę poszatkować na paski lub porwać. Na talerzu lekko skropić ją vinegretem (lub ewentualnie sokiem z cytryny). Pokrojone cząstki indyka położyć na sałacie. Dodać pestki granatu i zetrzeć kozi ser w dowolnej ilości, ale ważne by był starty na grube wiórki, np. nożykiem do warzyw. Podawać z sosem balsamicznym o smaku trufli - jest gęsty, ma ciemny kolor i bardzo wyrazisty smak idealny do delikatnego mięsa i sera koziego :)
Krem balsamiczny K. dostała w prezencie z Hiszpanii, ale w różnych odmianach jest dostępny także w większych sklepach w Polsce.



5 komentarzy:

  1. Dziewczyny! Sałatka mnie urzekła, podobnie jak Wasz blog:) Cieszę się, że Was znalazłam - będę zaglądać!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha! lubię takie połączenia smakowe na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jaki cudownie dojrzały granat! uwielbiam jego ziarenka, mają taki intensywny kolor. Sałatka wygląda i pewnie smakuje niesamowicie :)
    pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  4. polaczenie tych wszystkich smakow daje pewnie niesamowicie pyszny efekt:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ostatnie zdjęcie jest genialne. fantastycznie to wszystko wygląda;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)