- 200 g ryżu arborio
- 1/8 kostki masła
- 3/4 szklanki białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 l bulionu (przygotowany z 1,5 kostki bulionowej i wody i wywaru z gotowania grzybów suszonych w proporcjach 3:1)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz świeżo mielony
- szczypta soli (opcjonalnie)
- łyżki parmezanu tartego
- pęczek świeżej natki pietruszki
- 3 garści suszonych, mieszanych grzybów, np borowiki, rydze, podgrzybki, grzyby mun
- śmietana 18 % (według upodobania)
Grzyby dokładnie opłukać, zamoczyć na kilka godzin, ugotować w tej samej wodzie - wywar z grzybów można wykorzystać również do bulionu, którym będziemy podlewać risotto - dzięki temu stanie się bardziej aromatyczne.
Na łyżce oliwy i łyżce masła podsmażyć na maśle szalotki i czosnek. Gdy będą lekko zeszklone dodać ryż i zalać go winem i wymieszać. Gdy lekko odparuje można zacząć dodawać bulion - małymi porcjami, aż do całkowitego wchłonięcia, stale mieszając. Uwaga - bulion powinien być gorący, by różnica temperatur nie zahartowała ryżu zamiast go zmiękczać. Gdy ryż będzie już miękki dodać resztę masła, wymieszać i odstawić na chwilę pod przykryciem.
Grzyby podsmażyć chwilę na łyżce oliwy, doprawić solą i pieprzem. Można dodać do nich trochę śmietany - dzięki temu risotto będzie gładsze i bardziej kremowe.
Risotto przyprawić pieprzem i ewentualnie solą, posypać obficie natką pietruszki i parmezanem, wyłożyć grzyby, pozwolić by każdy sam połączył smaki na talerzu :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)