SKŁADNIKI:
- 200g białej czekolady
- 90g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 80g masła
- wiórki kokosowe
- migdały lub orzechy laskowe
- kolorowe posypki (oczy i guziczki)
- ozdoby: gwiazdki anyżu, goździki, laska cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
Czekoladę podzielić na kostki, rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać pokrojone kawałki masła. Wymieszać masę, dodać cukier puder i cukier waniliowy Delecta i wymieszać ponownie, nadal podgrzewając. Masę odstawić do przestygnięcia, można włożyć na kilkanaście minut do lodówki. Gdy masa lekko stwardnieje i będzie plastyczna - formować dłońmi mniejsze i większe kulki, a w środku każdej umieścić orzecha lub migdała. Kulki obtoczyć w wiórkach kokosowych. Formować bałwanki, układając kulki jedna na drugiej. Z posypki czekoladowej zrobić guziczki, z posypki owocowej oczy. Jako noski posłużyć mogą goździki, a jako kapelusiki gwiazdki anyżu. Z pozostałych kulek, wiórków kokosowych, cynamonu, orzechów można stworzyć ciekawe otoczenie i świąteczną dekorację. Polecam - fajna zabawa :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na blogu!
Jeśli komentujesz, korzystając z opcji "anonimowy", prosimy napisz w komentarzu nick lub swoje imię ;)