wtorek, 30 listopada 2010

Galareta z kurczakiem i sojowym smakiem

SKŁADNIKI:
  • 1.5 litra wody
  • 2 kostki bulionowe drobiowe
  • 2 liście laurowe i 4 kulki ziela ang.
  • 5 podudzi z kurczaka (pałki)
  • włoszczyzna (w tym dwie marchewki, por, seler, pietruszka)
  • mała puszka groszku zielonego
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • pieprz
  • 6-8 łyżek sosu sojowego
  • natka pietruszki
  • żelatyna
  • podawać z octem lub cytryną oraz majonezem
PRZYGOTOWANIE:
Mięso opłukać, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać przyprawy, zagotować (zebrać z wierzchu powstającą pianę). Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę oraz duże kawałki selera, pora i pietruszki. Gotować aż mięso i warzywa będą miękkie. Rosół przelać na sicie. Doprawić sosem sojowym i pieprzem. Mięso oddzielić od kości, pokroić nożem. Groszek odcedzić z zalewy. Do kilku miseczek (ja zrobiłam 6) lub dwóch dużych naczyń włożyć plasterki jajka, plasterki marchewki, natkę pietruszki, kawałki mięsa i groszek. Resztę warzyw można wykorzystać np. do farszu na pierogi :) Rosół przyrządzić z żelatyną wg przepisu / proporcji podanych z tyłu opakowania. Ja dodałam 7 łyżeczek. Bulion rozlać do miseczek. Odstawić do stężenia w temp. pokojowej, a potem można schować do lodówki. Podawać z octem lub sokiem z cytrynki oraz z majonezem.  


Zupa ogórkowa z cukinią

SKŁADNIKI:
  • 1 udko z kurczaka i kawałek filetu z piersi
  • 2 l wody
  • 3 kostki bulionowe drobiowe
  • 3 listki laurowe i kulki ziela ang.
  • 5 - 6 łyżek sosu sojowego jasnego Tao Tao
  • słoik ogórków kiszonych (domowych) wraz z zalewą (0,5 litrowy)
  • 1 średnia cukinia
  • 1 ogórek zielony
  • 1 duży ziemniak
  • włoszczyzna (1 marchew, pietruszka, kawałek selera, kawałek białej części pora)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 serek topiony 100 g (śmietankowy)
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany (albo 2-3 łyżki kremówki)
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • makaron wonton Tao-Tao
PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka opłukać, włożyć do wody. Dodać listki, ziele, kostki bulionowe. Zagotować, zebrać szumowiny. Dodać grubo pokrojoną włoszczyznę i ząbki czosnku. Gotować ok. 20 minut. Dodać startego ogórka zielonego ze skórką, startą cukinie i ziemniaka pokrojonego w kostkę. Gotować ,aż ziemniaki będą prawie miękkie - ok. 10-15 minut. Dodać starte ogórki - ścierałam na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Gotować dalej ok. 10 minut. Zupę zdjąć z ognia. Doprawić sosem sojowym. Odlać 1 szklankę bulionu do miski, serek topiony rozgnieść widelcem - dodać do miski z bulionem, mieszać do momentu uzyskania kremowego, jednolitego koloru (bez grudek). Dodać łyżkę kwaśnej śmietany, wymieszać. Całość dodać do zupy. Wymieszać. Doprawić pieprzem, ewentualnie jeszcze sosem sojowym. Podawać z makaronem wonton. 

poniedziałek, 29 listopada 2010

Ogniste kimchi na polską nutę

SKŁADNIKI:
  • 60 dag kapusty kiszonej (mocno kwaśnej)
  • 10 liści kapusty pekińskiej (tylko zgrubiała, biała część)
  • 2 łyżki pasty sambal oelek Tao-Tao
  • 8 łyżek sosu sojowego jasnego Tao-Tao
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 cebulka biała
  • 2 duże ząbki czosnku
  • szczypta imbiru w proszku
  • 6 łyżek oleju
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę kiszoną (miałam domowej roboty i taka jest najlepsza:)) włożyć do miski. Nie odciskać, ale też nie dolewać soku. Kapustę pekińską (biała, twardsza część) zblanszować, pokroić w paski, dodać do miski z kiszoną. Dodać rozdrobnione ząbki czosnku, pokrojoną na cienkie piórka cebulę, pastę sambal oelek, sos sojowy, imbir, cukier oraz olej. Wymieszać dokładnie. Na kapuście położyć talerz, a na nim jakieś obciążenie. Taki "ładunek" odstawić na całą noc do lodówki. Podawać jako przystawka przed posiłkiem - zajadać pałeczkami albo jako dodatek do pieczonych mięs, z którymi komponuje się świetnie ;) 
Kimchi jadłam już jakiś czas temu, w restauracji orientalnej. Była to taka przekąska w małej miseczce, w oczekiwaniu na sushi. Potem jadłam kupione kimchi ze słoiczka. Bardzo smakowała mi kapusta w tej wersji - kiszona kapusta pekińska, czerwona od proszku chili - tak to zapamiętałam. Odtwarzając smaki, zrobiłam coś na wzór tej pysznej potrawy. Kombinowanie się opłaciło - teraz wiem, że kapusta w tej wersji na stałe zagości w moim menu :) Można na początek dać jedną łyżkę pasty sambal oelek, jest naprawdę ostra :) 

Zupa jarzynowa z sosem sojowym i wonton

SKŁADNIKI:
  • 2 l wody
  • 2 kostki bulionowe
  • 1 korpus z kurczaka
  • 3 listki laurowe
  • 4 kulki ziela ang.
  • 6 łyżek sosu sojowego jasnego Tao Tao
  • 30 dag brukselki
  • kilka różyczek kalafiora
  • 1 mały seler
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 średnie marchewki
  • kawałek białej części pora
  • 1 duży ziemniak
  • kilka listków selera
  • natka zielonej pietruszki
  • Do podania makaron Tao Tao wonton oraz pasta sambal oelek Tao Tao dla zaostrzenia smaku
 PRZYGOTOWANIE:
Do garnka włożyć korpus kurczaka, dodać listki laurowe, ziele i kostkę. Zagotować, zebrać ewentualne szumowiny z wierzchu. Dodać brukselkę (gotuje się najdłużej), a po 10 min resztę warzyw i gotować kolejne 20 minut, aż warzywa będą miękkie - część warzyw pokroiłam, a część starłam, by w zupie był kontrast faktur:) Seler pokroić na drobna kostkę, ziemniaka na dużą kostkę, pora w plastry, pietruszkę zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, marchew na cienkie długie paski (specjalnym obierakiem), kalafiora (np romanesco) podzielić na różyczki, liście selera pokroić lub porwać. Doprawić zupę sosem sojowym - dodałam 6 łyżek, wyszło idealnie, zupa także zmieniła kolor. W miseczkach pokruszyć makaron - ilość dowolna, wg gustu, zalać gorącą zupą, odczekać chwilę by zmiękł. Dodać natkę. Na talerzu - kto lubi pikantne dania - można doprawić sosem sambal oelek, wtedy fajnie rozgrzewa. Można dowolnie kombinować ze składem warzyw, dodać np fasolkę szparagową, zaciągnąć zupę śmietaną. Kto powiedział, że stara, poczciwa jarzynowa (dla niektórych postrach stołówek) musi być nudna? :)


Orientalne mini gołąbki na wysepce ryżu

SKŁADNIKI:

  • 10-12 średnich, zblanszowanych liści kapusty pekińskiej
  • FARSZ:
  • 35 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 mała cebulka drobno pokrojona
  • 1 żółtko
  • 10 namoczonych grzybków mun Tao-Tao
  • 1 starta na długie cienkie paski marchewka
  • 2 łyżki startego selera
  • 4 łyżki sosu sojowego Tao-Tao
  • 1 łyżeczka pasty sambal oelek Tao-Tao
  • szczypta soli, szczypta pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • 50 g makaronu jajecznego
  • olej do smażenia
  • 1/2 szklanki dowolnego bulionu
  • sos sojowy do smaku
  • 10-12 pasków zblanszowanego pora
  • woreczek ryżu białego długoziarnistego
  • 6 łyżek ryżu czerwonego
  • Podawać z sosami Tao-Tao - sos do sajgonek, słodki chili i sambal oelek
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na farsz - mięso mielone, warzywa, przyprawy wymieszać dokładnie w misce - makaron jajeczny (nitki) pokruszyć w dłoniach i również dodać (nie gotować).
Zblanszowane liście kapusty osuszyć, położyć na desce, na każdy dać jedną łyżkę farszu mięsnego - 4 cm od góry liścia. Zawinąć w kopertkę - zagiąć brzegi najpierw wzdłuż a potem od góry liścia, tak, by zamknąć zgrabnie gołąbka. Zgrubiałą część odciąć jednym prostym cięciem :)
Gołąbki kłaść na rozgrzany na patelni olej, zwiniętym miejscem do dołu. Podsmażyć chwilę i obrócić na drugą stronę i też podsmażyć, po czym dolać bulion, doprawić sosem sojowym. Dusić pod przykryciem ok. 30 minut, w trakcie obrócić 1-2 razy.
W tym czasie ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu. Ryż czerwony gotuje się dłużej więc można go wstawić wcześniej. Gotowe gołąbki związać paskami zblanszowanego pora.

Podawać z sosami Tao-Tao. Najlepiej smakowały z sosem do sajgonek. Sos sambal olek jest bardzo ostry więc dawkować ostrożnie :)


Orientalne modre gołąbki na ryżu

SKŁADNIKI:

  • 40 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • kilka liści zewnętrznych czerwonej kapusty
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki pędów bambusa z zalewy
  • 20 dag pieczarek
  • olej lub masło do smażenia
  • przyprawa chińska 5 smaków
  • sól, pieprz
  • 15 suszonych grzybów mun Tao-Tao
  • 2 łyżki sosu sojowo grzybowego Tao-Tao
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego Tao-Tao
  • sos sojowy jasny Tao-Tao
  • 1 cebula
  • bulion (ok. 1 litr)
  • nać selera i pietruszki.
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • Ugotowany ryż
  • Podawać z surówką z kapusty pekińskiej
 PRZYGOTOWANIE:
Kapustę ugotować w garnku z dodatkiem soli i octu - w całości - stopniowo ściągać liście gdy zmiękną. W tym czasie przygotować mięso i pieczarki. Pieczarki drobno pokroić, podsmażyć na maśle z cebulką, doprawić sosem sojowo-grzybowym i ciemnym sosem sojowym oraz pieprzem. Grzyby mun namoczyć w gorącej wodzie. Mięso doprawić solą, pieprzem, przyprawą 5 smaków, połączyć z posiekanymi liśćmi selera i natką pietruszki (łącznie ok. 1 łyżki). Podsmażone pieczarki zmiksować blenderem, dodać do mięsa, namoczone grzyby mun drobno pokroić, także dodać. Odsączyć pędy bambusa i dodać do farszu, wymieszać wszystko. Liście kapusty faszerować mięsem, zawijać w kopertę jak gołąbki. Liście modrej kapusty są grubsze i dłużej się gotują, nie są tak "elastyczne i plastyczne" jak te z białej kapusty. Zalać bulionem (tak, by przykryć gołąbki), dusić, obracając w szerokim, płaskim garnku ok. 40 minut, obracając - na małym ogniu. Mąkę rozrobić z 1/2 szklanki zimnej wody, dodać śmietanę. W małym garnku / rondelku zagotować resztę bulionu na sos. Dodać wodę z mąką i śmietaną, koncentrat, wymieszać, jeśli jest za gęste dodać troszkę wody. Doprawić szczyptą soli, jasnym sosem sojowym, pieprzem. 


niedziela, 28 listopada 2010

Pieczona pierś gęsia z jabłkami w sosie

Obiad jak u mamy... czyli solidna pierś z gęsi z jabłkami.

SKŁADNIKI:

  • pierś z gęsi z kością (1.4 kg)
  • majeranek
  • słodka mielona papryka
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 szklanka dowolnego bulionu
  • 4 łyżki sosu sojowego Tao-Tao
  • 1 biała cebula
  • 3 łyżki sosu słodkiego chili Tao-Tao
  • dwa jabłka, np. szara i złota reneta
  • płaska łyżka mąki
  • KLUSKI:
  • 2 bułki pszenne
  • 1 i 2/3 szklanki mleka
  • 3 jaja
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:
Pierś natrzeć pieprzem, papryką i majerankiem. Cebulę pokroić w półplasterki, włożyć do podłużnego naczynia żaroodpornego. Na cebuli położyć pierś, zalać gorącym bulionem. Gęsi nie trzeba solić. Gdy trochę przestygnie, włożyć na noc do lodówki.

Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Przed wstawieniem dodać do bulionu sos sojowy.
Piec łącznie 2,5 godz.
W naczyniu pod przykryciem piec 2 godziny. W trakcie pieczenia obrócić dwa - trzy razy w sosie.
Kolejne - ostatnie pół godziny piec bez przykrycia - dodać cząstki jabłek, skórkę z wierzchu posmarować sosem słodkim chili - zapiekać, by się ładnie zarumieniła.

W tym czasie w dużym garnku zagotować wodę na kluski. Bułki porwać na kawałki, zalać mlekiem, odstawić na kilka minut do nasiąknięcia, dodać sól, jaja, wymieszać dokładnie, następnie wsypać mąkę i ponownie wymieszać masę. Ciasto wkładać ostrożnie łyżką stołową do gotującej się wody. Gotować 5 minut od wypłynięcia.

W 1/2 szklanki zimnej wody rozrobić mąkę, dolać do naczynia z gęsią, przemieszać sos.
Pierś z gęsi ułożyć na podłużnym półmisku razem z jabłkami i kluskami. Polać sosem. Sos podać także w sosjerce. Podawać z buraczkami domowymi :)

Nasza gąska hodowana była głownie na zielonce - trawa, pokrzywy, koniczyna do tego ziarna pszenicy i otręby pszenne - dzięki temu miała mało tłuszczu a dużo mięsa :)



sobota, 27 listopada 2010

Jajecznica z chorizo i pomidorami suszonymi

SKŁADNIKI:
  • jaja
  • kiełbasa chorizo paprykowa
  • suszone pomidory z zalewy czosnkowej
  • cebulka dymka + szczypior
  • orzeszki piniowe
  • drobne kiełki, np lucerny
  • sól, pieprz czerwony
  • olej lub oliwa
PRZYGOTOWANIE:
Jajecznicę robiłam tylko dla siebie. Na łyżce oleju podsmażyć pokrojona dymkę, 10 plasterków kiełbasy chorizo i 3-4 pomidory suszone pokrojone w paski. Wbić trzy jaja, podsmażyć, mieszając - tak, by jajecznica nie była całkiem ścięta ani sucha (zresztą, jak kto woli :)) Na koniec doprawić solą, pieprzem, dodać orzechy, szczypior oraz kiełki. A do tego - najlepiej podać chlebek wieloziarnisty. 
Kupiłam niedawno duże opakowanie pomidorów suszonych. Takie pomidory można samodzielnie zalać gorącą oliwą i przyprawić. Na mały słoiczek (jak od pesto) - 50 g pomidorków, podgrzana (gorąca, ale nie zagotowana!) oliwa z oliwek (90ml) + olej (60 ml), tymianek i pokrojony w paski ząbek czosnku. Słoiczek zamknięty otworzyłam po trzech dniach od przygotowania - pomidory zdążyły zmięknąć i przesiąknąć aromatem przypraw.


piątek, 26 listopada 2010

Surówka obiadowa z vinegretem sojowym

SKŁADNIKI:

  • 1/2 małej główki sałaty lodowej
  • liść kapusty czerwonej
  • 1/2 ogórka zielonego
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • szczypta soli
  • pieprz
  • SOS:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego Tao Tao
  • płaska łyżeczka cukru
  • płaska łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka listków tymianku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sezam czarny
  • sezam biały
PRZYGOTOWANIE:
Sałatę pokroić ostrym nożem na paski (poszatkować jak kapustę), tak samo liść kapusty czerwonej (dla kontrastu barw:). Marchewkę zetrzeć na cienkie, długie paski, paprykę na cienkie paski, cebulę przekroić na pół, a potem na cienkie plasterki, ogórka na cienkie półplasterki. Dodać szczypior, doprawić pieprzem i solą. Składniki na sos wymieszać dokładnie w małej miseczce, dodać do sałatki, wymieszać całość - podawać do obiadu. Ja podałam z żeberkami słodko-pikantnymi i ziemniakami puree.

Żeberka w słodko-pikantnej bejcy

SKŁADNIKI:
  • 0,5 kg mięsnych żeberek bez kości
  • sól i pieprz świeżo mielony
  • Bejca:
  • 1 cebula czerwona
  • 1 cebula biała
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki sosu sojowego Tao-Tao
  • 6 łyżek keczupu pikantnego
  • 1 łyżka musztardy rosyjskiej (ostra!)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • 3 goździki
PRZYGOTOWANIE:

Mięso umyć i osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Cebule pokroić w piórka, zeszklić na dwóch łyżkach oleju, dodać czosnek oraz resztę podanych wyżej składników, dusić całość aż lekko zgęstnieje. Przygotowaną bejcę dodać do żeberek, wymieszać. Umieścić wszystko w rękawie do pieczenia, spiąć końce i przełożyć pakunek w naczynie żaroodporne. Piec 45 min w temp. 190 stopni, po czym rozciąć rękaw i piec do zrumienienia w wyższej temperaturze ok. 15 min - ustawiłam piekarnik na 230 stopni i grillowanie z góry, w międzyczasie obróciłam żeberka, by się zarumieniły z drugiej strony. Żeberka wyszły pyszne - miękkie i aromatyczne, słodko-pikantne. Podawać z ziemniakami lub ryżem oraz dowolną sałatką / surówką z kapusty.



    czwartek, 25 listopada 2010

    Moja zupa bambusowa z uszkami grzybowymi

    SKŁADNIKI:
      MIĘSO:
    • 1/2 filetu z piersi kurczaka, 2 łyżki sosu sojowego Tao-Tao, 4 łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli, 1 czubata łyżeczka kurkumy
    • ZUPA:
    • 1,2 l wody
    • 3/4 puszki pędów bambusa
    • 1 duża marchewka
    • 1/2 malej, czerwonej papryki
    • kilka małych łodyżek selera naciowego
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 cebulka dymka
    • 1 kostka bulionowa warzywna
    • 1 łyżeczka przyprawy typu wegeta
    • 2 łyżki jasnego sosu sojowego Tao-Tao
    • 1 łyżka sosu słodko pikantnego chili Tao-Tao
    • listki świeżej kolendry
    • FARSZ NA USZKA:
    • 150 gram pieczarek
    • 150 gram suszonych borowików
    • natka pietruszki
    • sól, pieprz
    • sos sojowy do smaku
    • 1 łyżka sosu sojowo-grzybowego Tao-Tao
    • 1 cebula
    • CIASTO NA USZKA:
    • 1 szklanka mąki pszennej + do podsypywania
    • 1/3 szklanki wrzątku
    • 1 jajo
    • szczypta soli
    • 1 łyżeczka kurkumy
    • oraz osolona woda z dodatkiem oliwy do gotowania uszek
    • DODATKI:
    • jajeczka przepiórcze ugotowane na twardo, szczypior od dymki, sos sojowy do smaku

      PRZYGOTOWANIE:
      Pierś opłukać, osuszyć, pokroić na cienkie, wąskie paski. Z podanych składników zrobić marynatę, wymieszać dokładnie z kurczakiem i zamarynować na noc w lodówce.

      Pieczarki także podsmażyłam z cebulką wieczorem, poprzedniego dnia. Pieczarki doprawić solą, pieprzem, sosem sojowo-grzybowym i sosem sojowym, dodać posiekaną natkę, smażyć do odparowania nadmiaru płynu.
      Tak samo opłukałam dokładnie i namoczyłam na noc borowiki.

      Mięso wyłożyć na patelnię, podsmażyć, mieszając. W tym czasie do garnka wlać wrzątek, dodać kostkę bulionową, pędy bambusa (bez zalewy), pokrojoną cienko paprykę, startą na cienkie, długie paseczki marchew, seler naciowy, pokrojoną w plastry cebulkę, oraz czosnek i mięso z patelni. Gotować 20 minut, by warzywa się nie rozgotowały.
      Na koniec doprawiłam jeszcze wegetą, dodałam kolendrę, sos sojowy i łyżkę sosu słodko-pikantnego chili. Wyłączyć i zostawić pod przykrywką na ciepłym palniku.

      Wyrobić ciasto:
      do miski wsypać mąkę, dodać sól, kurkumę, zalać wrzątkiem, wymieszać szybko drewnianą łyżką i dodać jajo, wymieszać ponownie. Przełożyć na wysypany mąką blat, wyrabiać sprężyste ciasto, posypując mąką by się nie kleiło do blatu.
      Pieczarki podsmażone wcześniej z cebulką zmiksować z odciśniętymi z wody borowikami, zmiksować blenderem całość.
      Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować cienko (2 mm). Wykrawać ciasto za pomocą szklanki, na każde kółko nakładać łyżeczkę farszu grzybowego, zlepić w dłoniach jak pierożka, po czym skleić końce - jeśli nie chce się kleić można lekko zwilżać palce wodą. Tak samo drugą partię.
      Pierożki gotować w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy, 2 minuty od wypłynięcia.

      Zupę podgrzać, podawać z dodatkiem pierożków. Można dodać ugotowane jajeczko przepiórcze, pokrojony szczypior, doprawić sosem sojowym indywidualnie, już na miseczce.
      Zupy wyszło na cztery miseczki a pierożków nalepiłam 35 sztuk.
      Była przepyszna - treściwa i rozgrzewająca - idealna na zimę :)



       

      środa, 24 listopada 2010

      Rozgrzewająca zupa z soczewicy i cukinii

      SKŁADNIKI:
      • 100 g zielonej soczewicy
      • 150 g czerwonej soczewicy
      • 1 duża biała cebula
      • 2 średnie cukinie
      • 2 duże ząbki czosnku
      • 1 marchewka
      • 1 korzeń pietruszki
      • kawałek pora i selera
      • natka pietruszki
      • 2 średnie ziemniaki
      • 1 czubata łyżeczka curry
      • 2 łyżeczki kurkumy
      • 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
      • 2 mini kosteczki cebulowe
      • 2- 3 łyżeczki vegety
      • świeżo mielony pieprz
      • sos sojowy do smaku
      • 2 liście laurowe
      • 4 kulki ziela angielskiego
      • 3 łyżki oleju
      • jako dodatki kwaśna śmietana, natka pietruszki i boczek wędzony
      PRZYGOTOWANIE:
      Wszystkie warzywa opłukać, obrać (oprócz cukinii), pokroić dowolnie. Soczewicę zieloną i czerwoną wsypać do garnka, dodać marchew, pietruszkę, pora, selera, zalać 1,5 litra wrzątku i zagotować. Gotować pod przykryciem. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, plastry cukinii, a pod koniec czosnek. Podsmażyć wszystko przez 5 minut, stale mieszając. Dodać do garnka z gotującą zupą. Dolać tyle wody, by przykryć cukinię. Gotować tak długo aż soczewica zmięknie i dodać pokrojone ziemniaki - powinny być miękkie po ok. 15-20 minutach. Gotową zupę doprawić vegetą, kosteczkami cebulowymi, pieprzem, sosem sojowym, kuminem, curry i kurkumą. Zupa przed dodaniem "żółtych" przypraw ma nieciekawy, szary kolor, po ich dodaniu robi się oliwkowa ;-) Zupę podawać w miseczkach, dekorować natką, śmietaną i podsmażonym na chrupko, wędzonym boczkiem. 


      Duszona modra kapusta z nutką Wschodu

      SKŁADNIKI:
      • 500 g poszatkowanej czerwonej kapusty
      • 3 łyżki oleju rzepakowego
      • 1 duża czerwona cebula
      • 2 łyżeczki przyprawy typu vegeta
      • 2-3 łyżki sosu sojowego Tao Tao
      • garść rodzynek
      • 1 jabłko
      • 3 kulki ziela angielskiego
      • 2 listki laurowe
      • cukier do smaku
      • sól i pieprz do smaku
      • 1 goździk
      • 2 łyżki octu, np. jabłkowego
      • natka pietruszki
       


      PRZYGOTOWANIE:
      Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie ok. 30 minut - na czas gotowania się kapusty. Kapustę zalać wrzątkiem tak, by tylko ją przykryć, dodać vegetę, listki laurowe i ziele angielskie. Gotować ok. 20-25 minut do miękkości pod przykryciem. Na głębokiej patelni, na oleju zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Gotową kapustę przelać na sicie, przepłukać i dodać na patelnię, dodać też rodzynki i starte na grubych oczkach jabłko, ocet, goździk, podlać wrzątkiem, dusić 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, łyżeczką cukru, sosem sojowym, podlać octem, dusić do odparowania nadmiaru płynu. Podawać na ciepło lub na zimno z pieczonym mięsem i ziemniakami. Miskę udekorować natką pietruszki :)

      Orientalny makaron z dynią puree i boczkiem

      SKŁADNIKI:

      • 400 g pokrojonej w kostkę dyni (o ładnym, soczystym kolorze)
      • 150 g makaronu Tao Tao ze słodkich ziemniaków
      • 100 g makaronu ryżowego wstążki Tao Tao
      • 1 łyżka sosu teriyaki Tao Tao
      • 4 łyżki sosu sojowego jasnego Tao Tao
      • 2 łyżki kwaśnej śmietany
      • 3 łyżki oliwy z oliwek
      • 1 płaska łyżeczka kuminu
      • 1 czubata łyżeczka curry
      • 1 czubata łyżeczka kurkumy
      • 1 duży ząbek czosnku
      • sól, pieprz
      • plastry wędzonego boczku
      • sezam biały i sezam czarny
      • natka pietruszki
      PRZYGOTOWANIE:
      W małej miseczce wymieszać rozdrobniony czosnek, kurkumę, kumin i curry i dodać do miski z pokrojoną dynią. Wymieszać dokładnie i przełożyć na wyłożoną papierem blachę, piec w temp. 200 stopni ok. 20-25 min. W tym czasie przygotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniach (może to być tylko makaron ryżowy lub inny np spaghetti). Gotowy makaron odcedzić na sicie i przełożyć na patelnię. Dodać 3 łyżki sosu sojowego i sos teriyaki oraz biały sezam. Podgrzewać do odparowania płynu, aż makaron zmieni kolor (2 min.). Upieczoną dynię zmiksować na puree, doprawić solą, pieprzem i łyżką sosu sojowego. Ja wymieszałam tylko makaron ze słodkich ziemniaków z sosem i sezamem. Makaron podawać z aromatycznym sosem dyniowym, kleksem kwaśnej śmietany, boczkiem uprażonym na suchej patelni w ilości dowolnej. Posypać natką pietruszki i czarnym sezamem. 



      wtorek, 23 listopada 2010

      Śniadaniowe pancakes cappuccino


































      SKŁADNIKI:
      • 1 i 1/4 szklanki mąki
      • 290 ml maślanki
      • 2 łyżki cukru pudru
      • 1 jajo
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 czubata łyżka kawy Mokate cappuccino (smak dowolny)
      • 1/4 szklanki rozpuszczonego masła lub oleju
      • Jako dodatki:
      • syrop klonowy lub miód
      • kwaskowa konfitura, syrop z owocami
      • zimna śmietana kremówka/ śnieżka w proszku + mleko
      • 1 łyżka cappuccino
      PRZYGOTOWANIE:
      Wszystkie składniki na pancakesy zmiksować w dużej misce za pomocą miksera. Odstawić na 10 minut by ciasto lekko podrosło. Smażyć na suchej patelni z obu stron na złocisty kolor. Mając 9 poziomów grzania, smażyłam na 6-tym. Wyszło mi 12 średnich pancakesów. Można smażyć mniejsze, jak racuszki. Przed podaniem polałam miodem (bo syrop klonowy zaginął w nieznanych okolicznościach:-), domową konfiturą z malin oraz bitą śmietaną - w moim przypadku była to dziś śnieżka w proszku - wg informacji na opakowaniu - na 60 g - 200 ml mleka - ja dałam trochę mniej mleka i 1 łyżkę cappuccino. Wyszło wyśmienicie.

      W Stanach robiłam pancakes na śniadania, ale na bazie mleka. Co ciekawe tam do kupienia w marketach są gotowe bazy w proszku - oczywiście jak wszystko - w duuuużych, rodzinnych pudełkach :-)
      Takie naleśniki zajada się z syropem klonowym lub jakimś smakowym, np czekoladowym. Pewnego razu podano nam w restauracji raz porcję trzech pancakesów wielkości talerza obiadowego, polanych syropem klonowym, z płatkiem masła ... i wymiękłam :-) Mam jednak nadzieję, że nie były one robiony z proszku :-)



      Roladki schabowe na modrej kapuście


      SKŁADNIKI:
      • 3 kotlety schabowe (400g)
      • sól
      • świeżo mielony pieprz
      • 3 paski wędzonego boczku
      • 3 łyżeczki musztardy, np. francuskiej
      • 2 łyżki oleju
      • masło
      • 1 duża czerwona cebula
      • 1/2 słoika kapusty czerwonej z jabłkiem
      • 1 łyżeczka cukru
      • sos sojowy Tao-Tao do smaku
      • garść rodzynek
      • garść grzybów suszonych
      • 1 okrągła śliwka
      • listki tymianku
      • natka pietruszki

      PRZYGOTOWANIE:
      Grzyby dokładnie przepłukać. Rodzynki i grzyby namoczyć w gorącej wodzie.
      Schab podzielić na 3 kotlety i rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Na każdym rozsmarować musztardę (użyłam francuskiej, ale może być to jakaś inna pikantna musztarda - rosyjska lub sarepska). Posypać posiekaną natką pietruszki i na każdym położyć pasek boczku, zawinąć ściśle w roladkę, spiąć wykałaczką. Roladki zarumienić na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Roladki przełożyć na talerz, na patelnię dodać 1 łyżkę masła i zeszklić na nim pokrojoną w piórka cebulę. Na patelnię z cebulą dodać 1/2 słoika kapusty (chodzi o duży słoik - 900g) - to około 8 łyżek kapusty. Nie trzeba jej osączać. Włożyć roladki, dodać pokrojoną śliwkę ze skórką, odciśnięte rodzynki i grzybki. Dusić ok. 20-25 minut. Można podlać zalewą z kapusty. Doprawić do smaku cukrem, sosem sojowym, pieprzem, dodać tymianek.
      W czasie duszenia ugotować ziemniaki.
      Roladki podawać na kapuście, z dodatkiem ziemniaków, posypane natką pietruszki.
      Kotlety schabowe kupiłam już rozbite - na miejscu pani wpuściła je w taką maszynę "do rozbijania", na życzenie - i powiem, że są wyjątkowo bardziej kruche i soczyste niż jak zazwyczaj rozbite tłuczkiem w domu. I nie denerwuję przy tym sąsiadów :-) 

      poniedziałek, 22 listopada 2010

      Grochówka na wędzonce - smaki dzieciństwa

      SKŁADNIKI:
      • 1 pełna szklanka całego żółtego grochu, niełuskanego
      • 250 g wędzonych żeberek
      • 200 g wędzonego boczku
      • kawałek podsuszanej, wyrazistej w smaku kiełbasy
      • 3 duże ząbki czosnku
      • 4 listki laurowe
      • 4 kulki ziela angielskiego
      • 2 marchewki
      • 1 korzeń pietruszki
      • kawałek selera
      • 4 małe ziemniaki
      • 2 łyżki majeranku
      • 1 łyżeczka listków tymianku
      • 1/2 kostki bulionowej na wędzonym boczku
      • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego Tao-Tao
      • 3 łyżki jasnego sosu sojowego Tao-Tao
      • świeżo mielony pieprz
      • 1 łyżka mąki
      • natka pietruszki
      • podawać z pieczywem lub kapustą kiszoną (jak ktoś lubi)
       PRZYGOTOWANIE:
      Groch przebrać. Zalać zimną wodą (ok. 1.5 litra), zostawić na noc. Następnego dnia groch wraz z wodą wlać do dużego garnka, dodać listki laurowe, ziele, pokrojone w plasterki ząbki czosnku oraz żeberka i boczek. Gotować pod przykryciem przez 70 minut. Po tym czasie dodać kostkę bulionową, pokrojone w plastry marchew i pietruszkę, selera w kostkę oraz kiełbasę. Podlać szklanką wody. Gotować pół godziny. Dodać pokrojone w duże kawałki ziemniaki, majeranek, tymianek, gotować kolejne 20-25 minut aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić sosem sojowym, pieprzem. Zagęścić mąką rozrobioną w 1/2 szklanki zimnej wody. na talerzach posypać natką pietruszki, podawać z bułką pszenną. Uwielbiam dobrze przyrządzoną kapustę kiszoną - idealnie komponuje się z grochówką (kapusta z marchewką gotowana ok. 40 minut, w małej ilości wody z dodatkiem listka laurowego, ziela, przyprawiona vegetą i sosem sojowym, z suszonymi podgrzybkami). Grochówka jest też tradycyjną potrawą świąteczną na stole wigilijnym u mnie w domu, tak jak i groch z kapustą.  



      Słodkie buziaki piernikowe

      Dekorowanie piernikowych buziek to świetna zabawa dla dużych i małych! Gęsty, kolorowy lukier jako "podkład", włosy i wąsy z posypek i płatków migdałowych, a oczy z kolorowych kulek lub m&m-sów i gotowe! Chociaż do świąt jeszcze miesiąc dobrze jest poczuć piernikowy zapach w kuchni... i trochę się pobawić :)

      Pierniczki gwiezdne i księżycowe

      Pyszne, świąteczne pierniczki w kształcie gwiazd i księżyców z kolorową posypką i lukrem :)



      SKŁADNIKI:

      • 2 szklanki mąki pszennej
      • 1/2 szklanki cukru brązowego
      • 3 łyżki miodu lipowego
      • 2 łyżki przyprawy do pierników
      • 1 łyżeczka kakao
      • 1 jajo
      • 1 łyżka miękkiego masła
      • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
      • 1/3 szklanki mleka
      • Na lukier:
      • cukier puder
      • odrobina gorącej wody
      • kolorowe posypki
      • ewentualnie czekoladowa polewa

      PRZYGOTOWANIE:

      Do dużej miski wsypać mąkę. W małym rondelku rozgrzać miód, dodać do mąki i szybko wymieszać. Dodać następnie cukier, sodę, kakao, przyprawę do piernika stale mieszając. Do masy dodać masło i jajo, nadal mieszać drewnianą łyżką. Mleko lekko podgrzać w rondelku i dodać do masy. Wymieszać i całość wyłożyć na wysypany mąką blat. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie, podsypując mąką w razie potrzeby.
      Pierniczki zawsze wychodzą :) Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na grubość ok 3-4 mm.
      Wykrawać za pomocą szklanki lub foremek (np gwiazdek) dowolne kształty. Przekładać wycięte pierniczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
      Piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 15 minut. Tak samo drugą partię.
      Gotowe udekorować lukrem (wymieszać cukier puder z gorącą wodą - im mniej wody - tym gęstszy i bardziej biały lukier). Suche pierniki trzymać w zamykanym pojemniku by nie wyschły. Można je przygotować na tydzień - dwa tyg. przed Świętami (choć wytrzymują nawet 4 tygodnia) i udekorować bezpośrednio przed podaniem w Wigilię.
       


      Smacznego!


      Koktajl śledziowy z paprykowym olejem

      SKŁADNIKI:
      Na 6 kieliszków:
      • 3 śledzie marynowane podwójne (filety)/ lub solone
      • 2 ogórki konserwowe/ lub kiszone
      • 1 cebulka biała
      • 2 cebulki czerwone
      • 20 oliwek czarnych
      • 1 łyżeczka musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
      • świeżo mielony pieprz
      • listki tymianku do ozdoby
      • 1/3 szklanki oleju
      • 1-2 łyżki jasnego sosu sojowego
      • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej

      PRZYGOTOWANIE:
      Śledzie przepłukać, osuszyć. Śledzie pokroić dowolnie, cebulę białą i jedna czerwoną na pół, a potem w prążki, ogórka pokroić w kostkę, oliwki w plasterki, doprawić pieprzem. Mając śledzia marynowanego - używamy ogórków konserwowych, ewentualnie kiszonych. Do matjasa solonego - tylko ogórków kiszonych. Wszystkie te składniki wymieszać w misce, dodać musztardę. Rozdzielić sałatkę do kieliszków. Olej podgrzać delikatnie w małym garnuszku, dodać paprykę słodką, sos sojowy i wymieszać. Rozlać po równo. Udekorować listkami tymianku oraz cząstką cebuli czerwonej. Podawać od razu z białym pieczywem.

      Makaron ze szpinakiem i krewetkami

      SKŁADNIKI:
      • 1/2 opakowania makaronu, np. świderki, spaghetti
      • oliwa i sól do gotowania makaronu
      • 2 łyżki masła dobrej jakości
      • 30 mrożonych krewetek tygrysich
      • 15 g rozdrobnionego szpinaku (rozmrożonego)
      • 2 duże ząbki pokrojonego drobno czosnku
      • 1 cebulka szalotka pokrojona w piórka
      • 1/2 papryczki chili (bez nasionek, drobno pokrojonej)
      • sól, pieprz
      • 1 łyżka listków tymianku
      • kwaśna śmietana
      • parmezan lub żółty ser
      • czarny sezam
      PRZYGOTOWANIE:
      Makaron ugotować al dente wg czasu podanego na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Krewetki rozmrozić pod strumieniem ciepłej wody, na sicie. Usunąć ogonki. Na patelni rozgrzać masło, dodać krewetki, czosnek, cebulkę, smażyć razem, mieszając przez cały czas przez około 3 minut. Dodać odciśnięty z wody szpinak, tymianek, chili, doprawić solą i pieprzem. Smażyć jeszcze kilka minut. Makaron przelać na sito. Osączony przełożyć na patelnię ze szpinakiem i krewetkami, wymieszać. 
      Wyłożyć na talerze, udekorować łyżką śmietany, sezamem, chili i posypać tymiankiem. Można posypać też obficie parmezanem lub startym żółtym, ostrym serem. 


      niedziela, 21 listopada 2010

      Romans śledzika i piernika

      Śledzik a'la matijas w pysznym wydaniu - z owocami, orzechami i piernikiem - WARTY WYPRÓBOWANIA :)


      SKŁADNIKI

      • 4 filety śledziowe a'la matijas (250g) pokrojone w paski
      • 5 pierniczków (bez nadzienia, lukru i czekolady) pokrojonych w drobną kostkę
      • 1 zielone lub żółte jabłko pokrojone w cienkie kawałki lub kostkę, skropione cytryną
      • 2 garści rodzynek namoczonych w gorącej wodzie
      • 2 garści orzechów włoskich, drobniej pokrojonych/ pokruszonych
      • garść płatków migdałowych
      • skórka otarta z jednej pomarańczy
      • pieprz świeżo mielony kolorowy
      • szczypta cynamonu
      • 1 łyżka listków tymianku suszonych
      • SOS:
      • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
      • 2 łyżki miodu płynnego np. lipowego
      • 1 łyżka musztardy miodowej
      • 1 łyżeczka innej, pikantnej musztardy
      PRZYGOTOWANIE:
       
      Składniki na sos wymieszać ze sobą dokładnie.
      Jeśli śledź jest mocno słony - zamoczyć na godzinę w mleku.
      Do średniej salaterki wrzucić: pokrojonego śledzia, jabłko, rodzynki, cebulkę oraz orzechy i skórkę cytrynową, dodać pierniki i wymieszać dokładnie. Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem, cynamonem i tymiankiem. Dodać przygotowany wcześniej sos, wymieszać delikatnie. Przełożyć na półmisek i schłodzić pod przykryciem.
      Udekorować pierniczkami.
      Proste w wykonaniu danie wigilijne. Najlepiej przygotować dzień wcześniej i schłodzić w lodówce by smaki "się przegryzły" a pierniczek przeszedł sosem i aromatem śledzika.
      Rewelacyjny smak - zasmakuje śledziożercom i nie tylko :)
      Jest to wersja z rodzynkami moczonymi w wodzie a nie w alkoholu - czyli również dla dzieci.
      Sosu można przygotować więcej i doprawić pieprzem, podać osobno dodatkowo.



        Babeczki piernikowe - piernikówki

        SKŁADNIKI:
          SKŁADNIKI MOKRE:
        • 1/2 szklanki mleka
        • 1/4 szklanki oleju
        • 1/4 szklanki płynnego miodu
        • 1 duże jajo
        • 2 łyżki sosu sojowego jasnego Tao Tao
        • SKŁADNIKI SUCHE:
        • 1 czubata szklanka mąki pszennej
        • 1/2 szklanki brązowego cukru
        • 1 czubata łyżka przyprawy do piernika
        • 2 łyżeczki kakao gorzkiego
        • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
        • 1/2 łyżeczki sody
        • 1 starty na drobno twardy piernik (bez lukru, nadzienia, czekolady)
        • ORAZ:
        • rodzynki
        • 1/2 szklanki Grzańca Starotoruńskiego
        • orzechy włoskie
        • skórka starta z połowy pomarańczy
        • NA WIERZCH:
        • cukier puder
        • odrobina gorącej wody
        • kilka kropel soku z cytryny
        • cukier (na karmel)
        • gwiezdna posypka :)
        • tłuszcz do wysmarowania foremek
        Przepis na 12 babeczek. W rondelku zagrzać wino - użyłam Grzanego Starotoruńskiego. Zalać nim dwie garści małych rodzynek, odstawić do nasiąknięcia na 10 minut. Piekarnik nagrzać na 200 stopni. W mniejszej misce wymieszać składniki mokre. W większej misce wymieszać ze sobą składniki suche. Dodać składniki mokre do miski z suchymi i wymieszać. Następnie dodać dwie garści orzechów lekko rozbitych na mniejsze kawałki oraz skórkę pomarańczową i odciśnięte dobrze rodzynki. Wymieszać. Foremki wysmarować masłem lub spryskać olwjwm. Piec 17- 20 minut. Po wyjęciu udekorować lukrem i karmelem. 
        By przygotować lukier - trzy czubate łyżki cukru pudru wymieszać z sokiem z cytryny i odrobiną wrzątku ( im mniej wody tym lukier gęstszy, bardziej biały). Pędzelkiem rozsmarować na babeczkach, posypać od razu gwiazdkami. Na rozgrzanej patelni rozpuścić dwie łyżki cukru, a gdy będzie już ładny i brązowy, cienką strużką, za pomocą łyżeczki dekorować karmelem babeczki. Podawać do kawy. Idealne na Święta Bożego Narodzenia :)



          Sałatka śledziowa z imbirem marynowanym i kaparami

          SKŁADNIKI:
          • 3 podwójne filety śledziowe marynowane
          • 2 łyżki marynowanego imbiru ( większe płaty przekroić)
          • 1 łyżka małych kaparków
          • 1 cebulka czerwona
          • 2 łyżki oleju rzepakowego
          • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
          • świeżo mielony pieprz (np. biały)
          • cytryna i skórka cytrynowa do ozdoby
          PRZYGOTOWANIE:

          Śledzie przepłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, przekroić na pół wzdłuż, a następnie pokroić na małe kawałki. Wymieszać w misce z pokrojoną na drobno czerwoną cebulką i kaparami. Wymieszać, doprawić lekko pieprzem.  Przełożyć na miseczkę lub półmisek, zalać olejem wymieszanym z sosem sojowym, schłodzić. Przed podaniem dekorować cytryną. Wersja pikantna - dla osób lubiących imbir :-)

          Jaskiniowe pizzerinki - pasiaste pajęczynki

          SKŁADNIKI:

            NA 4 MINI PIZZERINKI:
          • 1 szklanka mąki + do podsypywania
          • 1/2 szklanki cieplej wody
          • 1 łyżka oleju
          • 1 łyżeczka drożdży w proszku
          • szczypta soli
          • 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego
          • 2 czubate łyżki pikantnego keczupu
          • 1 ząbek czosnku
          • sól, pieprz
          • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
          • kilka plasterków sera żółtego
          • kilka czarnych oliwek
          • ewentualnie małe ogórki konserwowe
          PRZYGOTOWANIE:
          Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól, dodać wodę i olej, wymieszać drewnianą łyżką. Wyłożyć masę na wysypaną mąką stolnicę, formować ciasto, by nie kleiło się do rąk- podsypywać mąką. Wyrobioną kulkę przełożyć na wysypaną mąką deskę, posmarować oliwą, odstawić na pół godz. w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Kulkę podzielić na 4 części, każdą rozbić dłonią, ewentualnie rozwałkować szklanką. Wysmarować pomidorowym sosem ( wymieszany przecier, keczup, zioła, sól, pieprz, rozdrobniony ząbek czosnku). Z sera wycinać cieniutkie paski, układać na pizzerinkach na kształt pajęczyny. Na każdą dać pająka wykonanego z oliwek lub ogórka konserwowego (może być po upieczeniu). Piec 5 min od dołu, 10 min. góra/ dół, do zarumienienia ciasta i rozpuszczenia sera. Na obiad- na kolacje- na urodzinki. Dla niejadków dużych i małych :)  





            sobota, 20 listopada 2010

            Paprykowy kurczak na sałatce

            SKŁADNIKI:

            • podwójna pierś z kurczaka (opłukana, osuszona)
            • 1/2 paczuszki słodkiej papryki w proszku
            • świeżo mielony pieprz, sól
            • sos sojowy ciemny Tao Tao
            • sałata lodowa
            • 2 pomidory
            • 1 ogórek zielony
            • 1 czerwona papryka
            • 1 czerwona cebulka
            • oliwki czarne
            • kiełki, np. lucerny, rzodkiewki
            • parmezan ( grubo mielony)
            • świeża pszenna bagietka
            • masło
            • listki tymianku
            • sok z jednej pomarańczy
            • 2 łyżeczki miodu lipowego
            • 2 łyżeczki soku z limonki
            • 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego Tao tao
            • oliwa z oliwek
            PRZYGOTOWANIE:
            Z podanych składników wyszły trzy duże porcje obiadowe :)
            Mięso :
            pokroić na podłużne cząstki, włożyć do miski, dodać mieloną paprykę, świeżo mielony pieprz, szczyptę soli i 3 łyżki sosu sojowego ciemnego, wymieszać dokładnie, odstawić do lodówki na 1-2 godz.
            Mięso grillować na patelni wysmarowanej oliwa z oliwek, z obu stron do zarumienienia.


            Warzywa:
            Ilość sałaty w sałatce - indywidualna :) Sałatę opłukać, osuszyć, pokroić na paski lub porwać na drobne kawałki (ja poszatkowałam). Rozdzielić na 3 talerze. Warzywa opłukać i pokroić dowolnie.

            Bagietkę pokroić, posmarować masłem, posypać solą, listkami tymiankiem, piec kilka minut w temp. 180 stopni, na złocisty kolor, nie spalić, nie wysuszyć :)

            Dressing:
            wycisnąć sok z pomarańczy, wymieszać z miodem, sokiem z limonki, łyżką oliwy z oliwek, łyżeczką jasnego sosu sojowego i listkami tymianku.
            Sałatkę posypać pieprzem. Kurczaka układać na sałatce, polać dressingiem, na środek dać drobne kiełki, posypać parmezanem, podawać z bagietką.



            piątek, 19 listopada 2010

            Kapusta zasmażana z sosem sojowym

            SKŁADNIKI:
            • 0.6 kg kapusty główki białej kapusty (poszatkowanej)
            • 1 średnia cebula biała
            • 1 łyżka oleju
            • 3 plastry boczku wędzonego( grube, ok. 0.5cm)
            • 2 czubate łyżki posiekanego świeżego koperku
            • 2 łyżeczki przyprawy typu vegeta / warzywko
            • 1 płaska łyżeczka cukru
            • 3- 4 łyżeczki jasnego sosu sojowego Tao-Tao
            • 1 łyżeczka octu jabłkowego
            • 1 czubata łyżeczka mąki
            • 1 łyżka miękkiego masła
            PRZYGOTOWANIE:
            Kapustę włożyć do garnka, zalać wrzątkiem tak by ją tylko przykryć, dodać vegetę. Gotować pod przykryciem do miękkości (około pół godziny). W tym czasie na suchej patelni podsmażyć boczek pokrojony w paski lub kostkę, smażyć do wytopienia tłuszczyku i zarumienienia (nie na skwarki), dodać olej, pokrojoną w kostkę cebulę białą, dusić kilka minut na małym ogniu, aż cebulka ładnie się zeszkli. Kapustę odcedzić na sicie, wywar kapuściany po gotowaniu zostawić do podlania. Odcedzoną kapustę dodać do boczku i cebulki na patelnię, podlać wywarem, dusić chwilę razem, doprawić do smaku sosem sojowym, pieprzem, cukrem i octem jabłkowym. Miękkie masło wymieszać w miseczce z mąką, rozrobić z odrobiną wywaru, dodać do kapusty, mieszać do zgęstnienia, na koniec dodać koperek. Podawać z ziemniakami i mięsem, np. tradycyjnym polskim schabowym :) 


            środa, 17 listopada 2010

            Klopsiki łososiowe z sojowym smaczkiem

            SKŁADNIKI:
            • 350- 400 g świeżego łososia (filet lub dzwonki)
            • 100 g łososia wędzonego
            • 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki)
            • 1 jajo
            • 1 kromka czerstwego chleba ( bez skórki) lub środek bułki
            • 1 cebula drobno posiekana
            • przyprawa do ryb
            • sos sojowy
            • świeżo mielony pieprz
            • bułka tarta do obtoczenia
            • olej do smażenia

            PRZYGOTOWANIE:
            Z łososia usunąć skórę i ości. Mięso dobrze opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić / posiekać ostrym nożem na drobno. Tak samo plastry łososia wędzonego. Włożyć do miski, dodać cebulkę, natkę, jajo, pokruszony chleb, doprawić pieprzem, sosem sojowym i szczyptą przyprawy do ryb. Nie trzeba solić - sos sojowy, łosoś wędzony i przyprawa są wystarczająco słone. Wymieszać wszystko dokładnie. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nabierać masę łososiową, formować małe klopsiki, obtaczać w bułce tartej, smażyć na ładny, złocisty kolor. Podawać na zimno z ćwiartką cytryny, majonezem, pomidorkiem, ogórkiem konserwowym lub jako danie obiadowe z ziemniakami puree i mizerią.


            Ciasto jogurtowo-cytrynowe z grecką nutą

            SKŁADNIKI:
            • 150 ml gęstego jogurtu greckiego
            • 250 g mąki pszennej
            • 250 g cukru pudru
            • 1 łyżka proszku do pieczenia
            • szczypta soli
            • 140 ml oleju słonecznikowego
            • 2 duże jaja
            • skórka otarta z dwóch cytryn
            • masło do wysmarowania formy
            • NA WIERZCH:
            • sok wyciśnięty z dwóch cytryn
            • 80 g cukru białego
            • dwie łyżki miodu
            • uprażone płatki migdałowe
            PRZYGOTOWANIE:
            Do dużej miski przesiać mąkę oraz dodać pozostałe składniki. Zmiksować wszystko na gładką masę, dodać skórkę cytrynową i wymieszać. W międzyczasie rozgrzać piekarnik na 180 stopni. Formę do tortownicy (20-22 cm) nasmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto przelać do tortownicy. Wstawić do piekarnika. Piec pierwsze 15 min tylko od dołu, kolejne ok. 40-45 min góra - dół , do uzyskania ładnego złocisto-brązowego wierzchu. Pod koniec pieczenia sprawdzić drewnianym szpikulcem - wetknąć w środek ciasta, jeżeli po wyjęciu jest czysty i suchy - ciasto jest już dobre. Gotowe ciasto wyciągnąć z tortownicy i przełożyć na duży talerz. W małym rondelku wymieszać cukier kryształ i sok z dwóch cytryn, postawić na małym ogniu, mieszać do lekkiego zgęstnienia ok. 3 min. Dodać miód i ponownie wymieszać, zestawić z ognia, delikatnie przestudzić, aby lukier zgęstniał. Wysmarować ciasto lukrem przy pomocy pędzelka, posypać gęsto lekko uprażonymi płatkami migdałów. Podawać z łyżką jogurtu greckiego jako deserek do kawy :)
             

            Wykwintna przystawka - tatar z łososia

            SKŁADNIKI:
            • 400 g świeżego łososia ( filet)
            • 200 g łososia wędzonego, sałatkowego
            • 4 żółtka przepiórcze
            • sos sojowy
            • sól
            • cytryna
            • świeżo mielony pieprz
            • małe ogóreczki konserwowe
            • 1 cebula czerwona
            • małe kaparki
            • koperek
            PRZYGOTOWANIE:
            Po pierwsze - ryba musi być świeżutka, z pewnego źródła. Filet należy opłukać, osuszyć, pokroić bardzo ostrym nożem na drobniutką kosteczkę (nie mielić!), wszelkie tłuste kawałki, brązowe mięso i ewentualne ości usunąć. Łososia wędzonego również drobno pokroić. Włożyć do miski, wymieszać. Doprawić do smaku szczyptą soli, sosem sojowym, sokiem wyciśniętym z cytryny i pieprzem. Dodać łyżkę kaparków. Tatar wykładać na talerze (podane składniki wystarczają na 4 osoby), na środek każdego kłaść delikatnie łyżeczką żółtko przepiórcze. Tatar udekorować koperkiem, plasterkiem cytryny (lub limonki), ogóreczkiem konserwowym - dowolnie. Podawać od razu z dodatkami: drobno posiekaną cebulką, kaparkami, ogórkiem konserwowym. Można przyprawić sosem sojowym, wcisnąć cytrynkę, posypać pieprzem czy koperkiem. Przystawka idealna na przyjęcie, imprezę czy rodzinne Święta. Tatara nie trzeba mocno solić. Wędzony łosoś jest słony, tak samo sos sojowy i kapary.


            Jesienna potrawka kurczakowo-warzywna

            SKŁADNIKI:
            • 6 podudzi kurczaka (pałki)
            • bulion (może być z kostki)
            • 1 puszka pomidorów krojonych
            • 3 ziemniaki
            • 2 marchewki
            • kawałek białej części pora
            • mały kawałek selera
            • 3 łodygi selera naciowego (+ nać)
            • natka pietruszki
            • 100 g ciecierzycy
            • 4 listki laurowe
            • 4 kulki ziela angielskiego
            • 1 duża cebula czerwona
            • 4 ząbki czosnku
            • sos sojowy
            • sos sojowo-grzybowy Tao Tao
            • 2 łyżki koncentratu
            • pieprz
            • kurkuma
            • curry
            PRZYGOTOWANIE:
            Zaczynamy od ciecierzycy - należy ją namoczyć na dobę w zimnej wodzie. Następnego dnia wodę odlać, przełożyć cieciorkę do garnku, dodać dwa listki laurowe, 2 kulki ziela angielskiego, kawałek łodygi selera i ziemniaka. Zalać dużą ilością wody. Gotować ok. 1.5 godziny. Nie solić. W czasie gotowania ciecierzycy (po około 40 minutach) można przygotować resztę. Podudzia opłukać i usunąć z nich skórę, włożyć do garnka. Zalać bulionem, zagotować. Bulionu ma być tyle, by przykrywał warzywa i mięso, lecz nie ma to być zupa. Gdy wody będzie ubywać, można podlewać, by utrzymać poziom. Dodać dwa listki i ziele angielskie oraz pokrojone grubo: seler, por, marchew, seler naciowy i trochę naci, pokrojoną grubo cebulę i ząbki czosnku pokrojone w plasterki lub zmiażdżone dłonią. Dusić ok. 20 minut. Dodać pokrojone również grubo ziemniaki. Gotować ok. 10 minut. Ciecierzyca powinna być już dobra, więc należy odlać wodę od gotowania i dodać do garnka z mięsem i warzywami. Na koniec dodać pomidory z zalewą, przecier pomidorowy, dusić do odparowania nadmiaru płynu. Doprawić do smaku dużą ilością sosu sojowego, łyżka sosu sojowo-grzybowego, kurkumą, curry i pieprzem. Podawać z bułką i pokrojonymi ziołami - nacią selera i pietruszki. Indywidualnie na talerzu, wedle gustu można jeszcze skropić sosem sojowym i posypać pieprzem :) Pyszne rozgrzewające danie na chłodne, jesienne dni.

            wtorek, 16 listopada 2010

            Mizeria z jabłkiem i świeżymi ziołami

            SKŁADNIKI:
            • 1 długi ogórek zielony ze skórką
            • 1/2 żółtego jabłka
            • 1 cebulka szalotka
            • 1 łyżeczka posiekanego koperku
            • 1 łyżeczka posiekanych listków świeżej mięty
            • kilka listków świeżej kolendry
            • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
            • 3 łyżki słodkiej śmietanki
            • pieprz czerwony świeżo mielony
            • szczypta soli
            • sos sojowy Tao Tao do smaku
            • 1 łyżeczka soku z cytryny
            • 1 łyżeczka płynnego miodu lipowego
            PRZYGOTOWANIE:
            Ogórka i jabłko opłukać. Ogórka zetrzeć do miski na cienkie plasterki za pomocą tarki warzywnej lub obieraka do warzyw - ewentualnie pokroić. Posypać solą. Z jabłka usunąć gniazdo nasienne i również zetrzeć obierakiem na cienkie plastry, nie trzeba obierać ze skórki. Ja użyłam jabłka żółtego (golden delicious). Skropić cytryną. Do miski dodać również posiekane zioła, cebulkę pokrojoną w cienkie piórka, oraz śmietanę, miód, przyprawy, doprawić sosem sojowym. Wymieszać. Gotową mizerię można udekorować czerwonym pieprzem, kawałkiem jabłka, skórką cytrynową i listkami mięty. 



            Zapakowane pałki z kurczaka

            SKŁADNIKI:
            • 4 podudzia z kurczaka
            • wywar warzywny (nie za słony!)
            • 8 arkuszy papieru ryżowego Tao Tao (po dwa na 1 pałkę)
            • sos sojowy Tao Tao
            • 1 łyżka przyprawy staropolskiej do kurczaka
            • 1 łyżeczka majeranku
            • 1 żółtko kurze
            • olej do smażenia
            • kilka długich pasków zielonej części pora
            • podawać z ziemniakami i koperkiem, sosem sojowym, sosem słodko-pikantnym chili Tao Tao oraz mizerią
            PRZYGOTOWANIE:

            Udka opłukać, osuszyć, usunąć skórę. Ugotować udka w wywarze warzywnym. Gotowe wyciągnąć, osuszyć i lekko przestudzić. W miseczce wymieszać żółtko, przyprawę staropolską i majeranek, dodać 1 łyżeczkę sosu sojowego, wymieszać. Papier ryżowy zanurzać na chwilę na talerzu z wodą, gdy zmięknie przełożyć na deskę, układać dwa - tak by jeden lekko nachodził na drugi. Mięso zanurzać w żółtku, kłaść na przygotowane na desce papiery ryżowe i zapakować dowolnie. Smażyć na złocisty / rumiany kolor na głębokim, rozgrzanym oleju. Gotowe pałki zawiązać zblanszowyanymi paskami pora. Podawać z ziemniakami z wody, sosem sojowym, sosem słodko-pikantnym chili oraz mizerią.


            poniedziałek, 15 listopada 2010

            Zupa ziemniaczana dla bananożerców

            SKŁADNIKI:
            • 1 kg ziemniaków
            • 2 banany
            • 1/2 zielonego jabłka
            • włoszczyzna (1 marchewka, 1 mała pietruszka, kawałek białej części pora)
            • 1 cebulka
            • 1 łyżka oleju
            • 2 listki laurowe
            • 3 kulki ziela ang.
            • 2 kostki bulionowe warzywne
            • sos sojowy
            • 1 łyżeczka curry
            • pieprz
            • sól (ewentualnie)
            • śmietana
            • natka pietruszki
            PRZYGOTOWANIE:
            Na łyżce oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulkę. Do garnka włożyć obrane, opłukane, pokrojone na grube kawałki warzywa, pokrojone banany, starte jabłko, kostki bulionowe, ziele i listki laurowe, zalać ok 1.2 l gorącej wody. Gotować do miękkości. Z zupy usunąć listki i ziele. Zmiksować. Jeśli jest zbyt gęsta (indywidualny gust), można dolać trochę wody. Zmiksowałam bez marchewki - pokroiłam ją na plasterki i dekorowałam talerze. Doprawić do smaku pieprzem, sosem sojowym, curry, dodać drobno posiekaną natkę. Na talerzach dekorować śmietaną, pieprzem, marchewką i natką. Skropić sosem sojowym. Pyszna zupa dla dużych i małych :) 

            niedziela, 14 listopada 2010

            Wy- pieczony faszerowany kurczak

            SKŁADNIKI:
            • 1 wiejski kurczak (1.8- 2 kg)
            • 1/2 woreczka ugotowanej kaszy jęczmiennej - 50g
            • 30 dag pieczarek
            • 2 cebule, np szalotki
            • 1 jajo
            • 3 kolory przypraw:
            • papryka słodka mielona, i ostra mielona
            • czubrica zielona i majeranek
            • przyprawa złocista do kurczaka
            • 2 ząbki czosnku rozdrobnione
            • sos sojowy Tao Tao
            • sól, pieprz
            • natka posiekanej pietruszki zielonej (garść)
            • jasne piwo do podlewania - ok. 1 szklanki
            • ziemniaki - ilość dowolna
            • 2 łyżki masła
            • tymianek
              PRZYGOTOWANIE:
              Kurczaka dobrze opłukać, osuszyć, odciąć nadmiar skóry z tyłu i wyciąć szyjkę. Skórę w miejscu przy szyjce zaszyć dokładnie. Wnętrze oprószyć solą i pieprzem.
              Cebulę podsmażyć z na łyżce masła, dodać pokrojone na plasterki male pieczarki. Dusić ok. 20 minut, do odparowania płynu. Pod koniec doprawić dobrze sosem sojowym, pieprzem, sola i zieloną czubricą. Zdjąć z ognia, dodać ugotowaną kaszę, garść natki pietruszki oraz jajo, wymieszać.

              Kurczaka faszerować kaszą z pieczarkami. Kurczaka ułożyć piersią do góry, skrzyżować i nóżki, zaszyć dobrze to miejsce, ewentualnie wbić jeszcze wykałaczki dla pewności. Kurczaka natrzeć czosnkiem, solą oraz kolorowymi przyprawami - gęsto, tak by nie było widać koloru kurczaka;) - majerankiem, czubricą, papryką mieloną i przyprawą złocistą do kurczaka. Tak przyprawionego odstawić do lodówki na minimum 2 godz.



              Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Ziemniaki wyszorować druciakiem (nie obierać), Ponacinać na krzyż, przyprawić papryką, czubricą i przyprawą do kurczaka.

              Naczynie żaroodporne- większe niż cały kurczak- wysmarować miękkim masłem. Kurczaka ułożyć piersią do góry, obok przyprawione ziemniaki , przykryć folią aluminiową, skropić sosem sojowym. Piec godzinę w tej temperaturze. Podlać piwem, zmniejszyć temp. na 150 stopni, piec pół godz pod folią i ostatnie pół godz bez przykrycia dopiec skórkę - temperaturę można na chwilę zwiększyć pod koniec. Podlewać często sosem piwnym. Posypać listkami tymianku.
              Łączny czas pieczenia - ok. 2 godz.

              Kroić ostrym nożem, lub nożycami do mięsa. Podawać z farszem, ziemniakami, sosikiem piwnym (nie zagęszczać) i dowolnymi dodatkami - u mnie ogórek kiszony, papryka konserwowa, natka pietruszki... oraz kufel piwa:)  

               




              Ziołowe klopsiki ziemniaczane w sosie... czyli ziołusie

              SKŁADNIKI:

              • 1 kg ziemniaków
              • 3 łyżki mleka
              • 1 jajo
              • 1 łyżka mąki
              • posiekana natka pietruszki
              • posiekany koperek
              • listki tymianku
              • bułka tarta
              • olej do smażenia
              • sól, pieprz
              • sos sojowy
              • 1 cebula
              • gałka muszkatołowa
              • łyżka masła
              • 1/2 kostki bulionowej wołowej
              • 1 łyżka mąki
              • 1 łyżka kwaśnej śmietany
              PRZYGOTOWANIE:
              Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Wodę odlać. Ziemniaki podusić na puree z odrobiną mleka, doprawić solą, pieprzem, dodać po 1 łyżce posiekanych ziół i trochę tymianku. Wbić jajo, dodać mąkę, wymieszać dokładnie. W dłoniach formować małe okrągłe lub podłużne placuszki, lekko je spłaszczyć. Obtoczyć w bułce tartej. Będą smażone gdy sos będzie gotowy. Sos: Na łyżce masła, w rondelku podsmażyć pokrojoną cebulę. Do 1/2 szklanki zimnej wody dodać mąkę i śmietanę. Dokładnie wymieszać, powoli wlewać do rondelka z cebulą, cały czas mieszając. W miarę potrzeby dolać wody - do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu. Dodać kostkę bulionową, doprawić do smaku sosem sojowym, pieprzem, gałką, ewentualnie solą. Dodać świeżych ziół w ilości wg uznania. Gdy sos jest gotowy, można usmażyć klopsiki puree. Smażyć z obu stron, na rozgrzanym dobrze oleju, na złocisty kolor. Obracać delikatnie. Podawać z dodatkiem sosu. Ja jadłam z pieczarkami i ogórkiem konserwowym :-)
               

              piątek, 12 listopada 2010

              Pierogi z kaszanką, jabłkiem i kapustą

              SKŁADNIKI:

                NA CIASTO:
              • 250 g mąki (+ do podsypywania)
              • 1 szklanka wrzątku
              • 1 łyżeczka soli
              • 1 łyżka oleju
              • 1 żółtko
              • 2 łyżeczki majeranku
              • NA FARSZ:
              • 300 g kaszanki
              • 1 łyżka masła
              • 1 jabłko obrane
              • 4 łyżki kiszonej kapusty ( +liść laurowy, dwie kulki ziela angielskiego, szczypta vegety, kilka suszonych borowików)
              • 1 cebula
              • pieprz
              • sos sojowy
              • czubrica zielona
              • JAKO DODATKI:
              • cebula czerwona i biała podsmażona na maśle
              • natka pietruszki
              • czerwony pieprz
              • DO GOTOWANIA PIEROGÓW:
              • osolony wrzątek z dodatkiem 2 łyżek oleju

              PRZYGOTOWANIE:
              FARSZ: Kapustę poszatkować nożem, zalać wrzątkiem, gotować ok. 30 min z dodatkiem vegety, ziela angielskiego, liścia laurowego oraz wcześniej opłukanych pokrojonych grzybów.Na łyżce masła zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać pokrojoną kaszankę (u mnie wyrobu domowego), smażyć kilka minut minut mieszając. Doprawić do smaku czubricą, sosem sojowym i świeżo mielonym pieprzem. Na patelni rozdzielić kaszankę na pół, do jednej części dodać pokrojone w drobną kostkę jabłko, wymieszać i przesmażyć. Do drugiej części dodać ugotowaną odciśniętą kapustę z grzybami (bez liścia i ziela).

              CIASTO: Do miski przesiać mąkę dodać pół szklanki wrzątku, wymieszać szybko łyżką, dodać jajo, sól i olej, wymieszać dodać resztę wody i ponownie wymieszać. Przełożyć na wysypana mąką stolnicę, zagnieść gładkie ciasto. W trakcie zagniatania dosypać majeranek. Ciasto podzielić na cztery części (wyjdzie ok. 20-24 pierogi dając czubatą łyżeczkę farszu na jednego pieroga). Każdą część uformować w długi wałek (jak na kopytka) rozwałkować podsypując mąką w razie potrzeby (by się nie kleiło) najpierw wzdłuż, następnie wszerz. Na powstały długi placek nakładać czubatą łyżeczkę farszu w odstępach ok. 2 cm. Ciasto naciągnąć i przykryć nim farsz - złożyć wzdłuż na pół (coś na kształt strączka groszku :) wolne przestrzenie przydusić palcem i wykrajać szklanką pierogi, zlepiając dowolnie brzegi palcami. Tak postąpić z resztą ciasta. Wbrew pozorom jest to bardzo prosty i szybki sposób. Tak przygotowane pierogi gotować na dwie partie: słodkie/ kwaśne w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, 2-3 minuty od wypłynięcia, wyciągać na sito. Podawać z dodatkiem podsmażonej na maśle cebulki, posypać czerwonym pieprzem, udekorować natką pietruszki. 



              czwartek, 11 listopada 2010

              Ryba pod jarzynką i majonezem

              SKŁADNIKI:

              • 4 filety z białej ryby (ok. 600 g) - może być morszczuk, tilapia, dorsz, flądra, ale dobrze może się sprawdzić np. łosoś
              • sól, pieprz
              • sos sojowy Tao-Tao
              • olej
              • 5 marchewek 500g
              • 1 por (biała część) 300 g
              • 1 słoik majonezu - 200 g
              • natka pietruszki
              • podawać z brukselka, oraz z ryżem
              PRZYGOTOWANIE:
              Filety opłukać, osuszyć. Długie kawałki przekroić. Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do dużego, płaskiego garnka nalać olej - tak by przykryć tylko dno, włożyć natarte solą i pieprzem ryby, skropić sosem sojowym. Na rybach rozprowadzić warstwę pokrojonego drobno pora, na wierzch warstwa startej na grubych oczkach marchwi - może być więcej niż w przepisie. Każdą warstwę oprószyć pieprzem i skropić sosem sojowym. Na sam wierzch rozsmarować grubą warstwą majonezu. Dusić na bardzo małym ogniu, ale na największym palniku - gdyż garnek jest duży - pod przykryciem przez 30-40 minut. Wyłączyć. Zostawić do przestygnięcia. Ozdobić natką pietruszki. Podawać z brukselką i chlebem - bardzo dobra jest też na zimno i to następnego dnia - i tę wersję polecam! Wtedy ryba przejdzie smakiem warzyw i majonezu :)



               

              środa, 10 listopada 2010

              Pulpety z niespodzianką w sosiku + wasabi

              SKŁADNIKI:
              • 400 g mielonego mięsa drobiowego (zmieliłam filet z kurczaka)
              • 1 kajzerka zamoczona w bulionie
              • 10 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo
              • 1 cebulka czerwona
              • 1/2 startej marchewki
              • 1 żółtko kurze
              • szczypior
              • (opcjonalnie bułka tarta)
              • pieprz świeżo mielony
              • sól
              • 1 l bulionu drobiowo-wołowego - nie mocno słonego
              • 2 łyżki mąki
              • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
              • sos sojowy Tao Tao do smaku
              • 1/2 pęczka posiekanego koperku
              • szczypta gałki muszkatołowej
              • Dodatki:
              • ziemniaki puree, kasza pęczak, ewentualnie ryż
              • chrzan wasabi
              • marynowane grzybki
              PRZYGOTOWANIE:
              Ugotować jajeczka na twardo (około 3 minuty od zagotowania). Przelać zimną wodą, delikatnie obrać. Do miski włożyć mięso, dodać kajzerkę odciśniętą z bulionu, drobno posiekany szczypior i cebulkę, startą na grubych oczkach marchew, żółtko, doprawić solą i pieprzem. Jeśli mięso jest zbyt klejące, można dodać trochę bułki tartej. Bulion podgrzać w średnim garnku. Łyżką nabierać mięso, wkładać jajeczko, i formować dłońmi kulkę. Z podanej ilości powinno wyjść 10 pulpetów. Gotowe kulki wkładać do gotującego bulionu. Gotować ok. 30 minut. Kulki wyciągnąć, a do bulionu dodać 1/3 szklanki zimnej wody wymieszanej z dwoma łyżkami mąki i śmietaną, podgrzewać na małym ogniu, mieszając. Doprawić pieprzem, gałką muszkatołową oraz dużą ilością sosu sojowego. Dodać koperek i klopsiki.

              Podawałam z puree ziemniaczanym oraz marynowanymi rydzami i grzybami mun. Do pulpetów pasuje też chrzan i chrzan wasabi. Można go zrobić samemu, mieszając biały chrzan z odrobiną zielonego proszku wasabi.




                Pomidorówka dyniowa z grzybami i ryżem

                SKŁADNIKI:

                • 100 g filetu z piersi kurczaka
                • 0,6 l wody
                • 1 kostka bulionowa drobiowa
                • 2 listki laurowe
                • 2 kulki ziela angielskiego
                • 1 ząbek czosnku
                • mała marchewka pokrojona w plastry
                • mały kawałek selera pokrojony w zapałki
                • 150 g dyni pokrojonej w kostkę
                • 1 puszka pomidorów w kawałkach
                • 1 łyżka koncentratu
                • sos sojowy
                • garść suszonych podgrzybków lub borowików
                • ugotowany ryż (pozostały z obiadu np:)
                • śmietana
                • pieprz
                • koperek świeży
                PRZYGOTOWANIE:
                Grzybki przepłukać dokładnie wodą na sicie. Zalać wrzątkiem w miseczce, odstawić. Mięso opłukać, podzielić na mniejsze cząstki, zalać wodą w garnku, dodać listki i ziele oraz kostkę bulionową, zagotować. Dodać dynię i resztę warzyw oraz czosnek i namoczone wcześniej grzyby. Gotować całość, a jak warzywa będą miękkie - wyciągnąć mięso, część warzyw i grzybki - do ozdoby. Listki i ziele usunąć. Dodać pomidory z puszki wraz sokiem oraz koncentrat. Zupę lekko zmiksować, dodać łyżkę śmietany. Doprawić sosem sojowym. Podawać z kleksem śmietany i ugotowanym ryżem, wierzch ozdobić grzybami, warzywkami oraz koperkiem, posypać pieprzem.